Naše značky

Pivot Cycles sídlí v Arizonském Temp a vyrábí špičková horská kola. Od začátku cílem vyrábět kola s nejlepšími vlastnostmi. Kola, která dovolí jezdcům na trailu to co tam nikdy před tím nemohli nebo nedokázali. Aby neustále posouvali možnosti v designu i technologiích. Každý nový model přínáší nejlepší možná vylepšení dostupná v ten daný moment.

Už v prvních deseti letech byl Pivot na XCO a DH podiích ve světovém poháru, reprezentoval USA na OH v Riu, stal světovým i národním šampiónem ve všech kategoriích, ale především – budoval loajalitu jezdců po celém světě.

Pivot vždy vyvíjel technologicky nejvyspělejší kola. Tam, kde mnozí narazili na technologické limity, tam je Pivot překonává.

O technolologických postupech a řešeních Pivotu bychom mohli psát velmi dlouho. O jejich Super Boost respektive Super Boost Plus standardech, výrazné a výrobně náročné profilaci zadních staveb pro získání kýžených vlastností hlubokých 29” kol. Jejich smyslu pro detail promítnutého například do detailu, že na elitní XCO odpružený rám dostanete obě plnohodnotné flašky (vně rámu) od velikosti XS. Dalším z mnoha detailů je používání rozdílných trubek pro rozdílné velikosti identických modelů, aby doclílili stejného chování kol napříč různými velikostmi.

Pivot je technologický šperk.


Chromag je kanadská firma sídlící ve Whistleru. Pamětníci (to zní hrozně, ale už je to tak) jí pravděpodobně prvně zaznamenali v éře videí NWD, Ride To The Hills, Kranked, kde se poprvé začaly objevovat “kanadské kultovky” do té doby pro evropany vesměs neznámé. Chromag byl jednou z nich.

Portfólio Chromag se rok za rokem rozrůstá, ale osobně si troufáme tvrdit, že nejpevněji je tato značka vnímána ve spojení s komponenty, především řidítek, představců a sedel, ale například jejich hardtail rámy patří k tomu nejlepšímu, co můžete na trhu najít.

Zakladadatelem je Ian Ritz a prvotním cílem bylo vyrábět si sám komponenty a rámy, se kterými bude on a jeho kamarádi spokojení. A tak je tomu doposavaď. Stále vyrábí komponenty, které sami chtějí používat. Díky tomu, že to vyrábí v první řadě “pro ně samotné” je logické, že mají jen ty nejvyšší nároky na kvalitu a veškeré detaily. 

Na začátku jsme zmínili “pamětníky”. Tak ještě větší pamětníci (no nazdar) si možná vybaví devadesátá léta a kultovní tvůrce rámů jako Fat Chance, Brodie, DeKerf a další. Tito stavitele postupně semlela kola velkého byznysu, ale často nezanikli. Chromag si své rámy nechává vařit právě u DeKerfa!

Jistě jste zaznamenali výrobky Chromag i napříč plejádou slavných freeriderů a freestyle jezdců. Věřte, že zdaleka ne všichni jsou Chromagu smluvně upsáni. Jednoduše se jedná o jejich personální volbu. Největším jménem, které vozí a pomáhá vylepšovat komponenty Chromag je bezesporu Semenuk, ale ani třeba Kovarik nebo Aggasiz nezní špatně, nemyslíte? 

V posledních letech se Chromag pustil i do vlastní řady oblečení na ježdění i mimo ježdění. Do této kapitoly se vrhnul s vervou sobě vlastní. Dělají to v čem chtějí jezdit, v čech chtějí chodit a tak, aby s tím byli maximálně spokojení. A opravdu je jejich oblečení dost dobrý. Jak jinak.


Veterán cykloprůmyslu Dave Earle založil Praxis v roce 2007. Firmu zaměřenou na výrobu komponentů spojených s pohonem kola. Převodníky, kliky, středová složení, ráfky, vodítka. Praxis sídlí v kalifornském Santa Cruz a kanceláře má i na Taiwanu. Její inovativní výrobní metody kombinované s vlastním vývojem a přísným testováním dělají Praxis novou hybnou silou cykloprůmyslu. Možná i proto najdete jejich komponenty na kolech tolika značek.


Galfer je specialistou na brzdy ze Španělska. Přesněji řečeno na brzdové obložení, kotouče a vše s tím spojené. Galfer založil v Barceloně Maffio Milesi v roce 1946. Ohromné zkušenosti nasbírané v moto průmyslu v Galferu promítli do produkce MTB a E-MTB brzdových komponent. Je sice populární nechat kotouče a destičky od výrobce, od kterého máte brzdy, ale kdo vyzkouší Galfer, zjistí, že to není nejlepší možné řešení. Galfer neustále přichází s inovacemi. V poslední době především během spolupráce  s továrním DH teamem UR Polygon v čele s Mickem a Tracey Hannah s kotouči průměru 223mm, adekvátními adaptéry. Nezvětšili pouze průměr, ale i tloušťku. Galfer 200 a 223 jsou v tloušťkách 2mm namísto standardních 1,8mm. Velké kotouče nejsou jen pro závodní DH kola, ale ideální i na E-Biky s jejich vyššími váhami.


Juice Lubes bylo založeno v Anglii roku 2009 s cílem udržet jezdce na fungujícím kole v britském počasí co nejdéle nebo nejlépe neustále v lese. S nadsázkou se ptají jestli rádi jezdíte na kole. Ano, ale pojďme si říct, co už až tak rádi nemáte – vrzající ložiska, rachot suchého řetězu nebo řazení hebké a tiché  jako zapomenutá 14tka klíč v pračce. Juice Lubes vám kolo vyčistí, odmastí, ochrání a namaže. A to do každého počasí. Jejich lahvičky se stanou ve vaší vlastní garáži profesionálním mechanikem a mazacím odborníkem. 


9point8 jsou známí především díky inovativním teleskopickým sedlovkám Fall Line.

Společnost 9point8 najdete v Ancasteru nedaleko Niagarských vodopádů. Založila ji malá skupinka MTB nadšenců, kteří současně byli špičkovými konstruktéry. Všichni jsou posedlí dokonalostí a odmítají kompromisy v technických řešení. První roky byly čistě o vývoji. Od návrhů, přes konstruování po prototypování a testování (opravdu hodně testování). 

Konstrukční kanceláře i továrna sídlí v oblasti, kde jsou sedlovky i komponenty testovány. Celý proces odlaďování je zdlouhavý, ale teprve až když daný komponent splňuje nekompromisní nároky jejich tvůrců, je uveden na trh. Všechny výrobky 9point8 jsou vyráběny i testovány v jejich vlastní továrně, aby byla zajištěna kvalita.

( Sedlovky 9point8 jsou zárukou bezproblémové funkce a skvělé kvality. Neobsahují žádnou olejovou lázeň – nehrozí únik ani lenost v zimě. Pracují s 10x nižšími tlaky, než-li konkurence což eliminuje namáhání jakéhokoliv těsnění vně konstrukce. Mají vlastní protirotační systém a svou vlastní unikátní brzdu DropLoc, takže zvednete-li kolo za zasunutou sedačku – nevytáhnete sedlo. Proti oděru jsou chráněny černou, extrémně odolnou titanovou vrstvou )


AMS – All Mountain Style jsou především ochranné polepy, ale nejen to. Každý produkt AMS je odpovědí na problém. Majitelé, jakožto aktivní cyklisté dobře vědí, co je na kole potřeba ochránit a jak. Nepleťte si to s obyčejnými průhlednými samolepami nebo kusem tejpy v místech, kde vám bowden odírá rám. Jejich polepy s voštinovým povrchem vznikly speciálně kvůli ochraně. Vznikají ve Španělsku, v Barceloně a lokální firmy také kompletně zajišťují výrobu.  I to je sympatické, že trvají na výrobě tam, odkud jsou. AMS nejsou jen “samolepy” k ochraně, ale zároveň designovým prvkem na kole. Na výběr je přehršel skvělých témat, které jsou spolu krásně sladěné a poskytují možnost individuálně si kolo udělat jedinečným. Od AMS si můžete vybrat třeba i blatníčky, ovšemže ve vzhledu, který bude pěkně ladit s polepy.


jsou precizní ukrajinské náboje s unikátní zubatkou Vortex. Jedná se o podobný přístup jako v 9point8. Nadšení bikeři, inženýrské schopnosti a strojařský um. Dlouhé zkoušení vlastních produktů a teprve, až když jsou si výrobkem jistí, tak putuje na trh. Náboje Trailmech jsou osazeny unikátní zubatkou „Vortex“. Tento patentovaný systém jsou dvě dokonale doléhající kontaktní plochy ozubených plošek, které jsou zkoseny přesně pod úhlem 6 – 7,2°. Tím fungují jako dva do sebe zapadající kužely, které nejen dokonale přenášejí kroutící moment, ale zamykají se o to pevněji, čím vyšší silou je na ně působeno.
Náboje Trailmech Enduro Boost byly oceněny prestižní cenou Design&Inovation 2020.


Rodinná firma GARBARUK s prapůvodem v závodním motorsportu je nyní výrobcem alternativních převodových a s nimi spojených komponent nejvyšší kvality.
Je vyhledávanou značkou pro všechny, kteří touží si svoje kolo vyladit k dokonalosti barevně i funkčně.
Jejich portfólio zahrnuje všechny moderní druhy kazet a převodníků, které si můžete vybrat v rozmanitých barevných variantách. Toužíte po vyšším rozsahu převodů, třeba kazety Gabaruk, ale vaše přehazovačka už je nepojme? Jejich raménka přehazovaček problém nejen vyřeší, ale i originálně barevně doladí. Kazety jsou CNC obráběné z jednoho kusu a nejvyšší pastorek je zvlášť v různých barvách, stejně tak matice kazety. Převodníky jsou kruhové i oválné a s pečlivě vyladěným tvarem zubů, který drží řetěz na převodníku i v těžkém terénu a zároveň podporuje samočištění. Jejich kliky minimalistického vzhledu jsou perličkou CNC obrábění. Tuhé a lehké jako karbonové, ovšem s odolností slitinových klik. Duté a přesto frézované.
Garbaruk okoření vzhled i funkcionalitu každého kola.