Sedlovky 9point8

Kanadskou firmu 9point8 najdete u západního břehu jezera Ontario, nedaleko od Niagárských vodopádů. Založila jí malá skupinka MTB nadšenců, kteří byli současně špičkovými konstruktéry. Jejich společným znakem byla posedlost dokonalostí a odmítáním kompromisů. Ačkoliv nyní již kromě sedlovek vyrábí představce Stout a sedlové objímky, dnes si shrneme klíčový komponent, kterým vše začalo – teleskopické sedlovky.


Teleskopické sedlovky 9point8 Fall Line jsou uvnitř kompoletně unikátní. Nejedná se o brandovaný produkt, který v ohromných sériích pod různými značkami chrlí jeden výrobce. Je za nimi několik let vývoje, kdy první roky byly čistě o prototypování, zkoušení a testování (opravdu hodně testování). Celý proces odlaďování je u 9point8 velmi zdlouhavý, ale dokud daný komponent nesplňuje nekompromisní nároky tvůrců, není uveden na trh. Veškerý vývoj, testování i výroba probíhá v jejich vlastní fabrice přímo v Ancasteru.

9point8 Fall Line a její sestřička Fall Line R se staly zárukou bezproblémové funkce a dlouhé životnosti. Neobsahují žádnou olejovou lázeň, takže vám nic nevyteče a sedlovka ani nebude líná za nízkých teplot. Pracují s 10x nižšími tlaky než-li konkurence, což zásadně eliminuje namáhání veškerého těsnění vně konstrukce. Mají vlasní protirotační systém a svou vlastní brzdu DropLoc. Proti oděru je chráněná extrémně odolnou titanovou vrstvou. Ovládání je mechanické (lanko) a vedení vnitřní. Mechanizmus uchycení lanka do sedlovky je uzpůsoben obousměrnému vedení lanka. Je jedno, jestli je olůvko na lanku u sedlovky nebo u páčky. 


Stran ovládání jsou Fall Line i Fall Line R kompatibilní s téměř jakoukoliv páčkou na trhu, ale 9point8 nabízí dva modely své vlastní páčky – ThumB a Digit. Páčku ThumB můžete na řidítkách umístit na obě strany a k tomu ve třech polohách (svisle, vodorovně nad a vodorovně pod řidítkem). ThumB je připravená pro olůvko (lanko od olůvka vede od páčky do sedlovky). Druhá páčka Digit se dá umístit jen na levou stranu pod řidítko, jedná se o design palcové páčky k řazení. V páčce Digit může lanko jen končit (strana lanka bez olůvka).


Model Fall Line R je modifikovanou verzí modelu Fall Line. Je lehčí, má přepracovanou soustavu těsnění, jednodušší převlečnou matku pro domazávání kluzáku, kterou na “R” povolíte rukou.

Dále umožňuje montáž tří hlav – rovnou,  offset 25mm (hokejku), ale i Forehead, což je offset 25mm dopředu! Hlavy jsou k výběru pro klasické lyžiny sedla (kulaté), tak pro oválné karbonové. 


Model Fall Line sice nabízí dvě možnosti hlav – rovnou a offset. Nadruhou stranu disponuje vyšším rozsahem zdvihů a třemi průměry.

Fall Line – průměry 30,9mm, 31,6mm, 34,9mm a zdvihy 75-200mm.

Fall Line R – průměry 30,9mm, 31,6mm a zdvihy 75-150mm.